Näissä artikkeleissa on tarkoituksena käsitellä monipuolisesti Suomen Lappia, tuota yöttömän yön taianomaista paikkaa, jonka hehkua pääsevät vuosittain ihailemaan tuhannet turistit ympäri maailmaa. Artikkeleissa koitetaan perehtyä muun muassa Lapin asutuksen muinaiseen historiaan, saamelaisiin ja saamelaiskulttuuriin. Luonnollisesti Lappia ei voida käsitellä ilman perehtymistä poronhoitoon, tuohon ikiaikaiseen paimentolaiskansan elinkeinoon, sillä poroja asustelee alueella vielä tälläkin hetkellä yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

trash-1334557_960_720Lappia lähestytään myös luonnosta käsin, sillä sen koskematon luonto tarjoaa unohtumattomia elämyksiä niin turisteille kuin paikallisillekin ihmisille. Lappilaisen suhde luontoon on hyvin läheinen ja mutkaton. Luonnon antimia käytetään edelleen runsaasti ja esimerkiksi lohenkalastus sekä marjastus näyttelevät merkittävää roolia jopa monen pohjoisen asukkaan lisätoimeentulomuotona.

Lapin matkailu muodostaa ison osan koko Suomen matkailutoiminnasta. Se on myös tärkeimpiä elinkeinoja lappilaisille, joten on ymmärrettävää, että matkailun kehittämistä pidetään tärkeänä. Uusia matkailukohteita ja ohjelmapalveluja tarvitaan varmasti edelleenkin, sillä esimerkiksi kiinalaisturisten ryntäystä Suomen Lappiin on syytä hyödyntää tarjoamalla heille monipuolisia ja korkealaatuisia matkailupalveluja. Suomen kansainvälisiin matkailustrategioihin kannattaa panostaa, sillä Suomen Lapissa piilee valtava määrä potentiaalia perustuen juuri puhtaaseen luontoon, hiljaisuuteen ja eksoottisuuteen. Näitä asioita maailmalla arvostetaan.

Artikkeleissa koitetaan tutkailla tämän päivän Lapin kesä- ja talvimatkailun eroja ja yritetään löytää keinoja, joilla lappilaisten hotellien täyttöastetta saadaan nousemaan myös kesäkuukausina. Kiireisin talvimatkailusesonki keskittyy pitkälti joulun aikaan ja Joulupukkia käydäänkin tervehtimässä pikaisesti monista maista lähtevillä charter-lennoilla. Näin ollen joulumatkailu alkaa olla jo niin sanotusti pulkassa. Lapin matkailutoiminnasta olisi kuitenkin hyvä saada vilkasta ja aktiivista ympäri vuoden. Tällä tavoin hotellien ei tarvitsisi seisoa tyhjillään kesälläkään ja työmahdollisuuksia olisi tarjolla läpi vuoden niin paikallisille asukkaille kuin myös matkailun sesonkityöläisille. Löytyisikö myös Lapin kesästä joulupukin kaltainen supervetonaula?