Luontomatkailu Lapin kesässä

Lapin kesä tuo outoa taikaa, jota yötön yö siivittää yli 70 vuorokauden ajan. Vaikka Lapin kasvukausi on lyhyt, on se sitäkin intensiivisempi, kun aurinko loimottaa taivaalla yöt läpeensä. Lapin nevoilla ja soilla kypsyvät suomuuraimet eli hillat, puolukat, karpalot, mustikat ja turhaan roskamarjana pidetty erittäin C-vitamiinipitoinen variksenmarja, josta saa mehua ja hyytelöitä. Yötä päivää porottava auringon paahde kasvattaa myös erinomaista lappilaista puikulaa eli pitkulaista pienehköä perunaa.

1024px-Sammallahdenmäki_2Lapin luonto on kaikille tarjolla, ikään ja kokoon katsomatta. Lapista löytyy useita kansallispuistoja, kuten Urho Kekkosen kansallispuisto, Pyhä-Luoston ja Lemmenjoen kansallispuistot, sekä retkeilyalueita, joissa voidaan patikoida merkityillä poluilla ja yöpyä autiotuvissa tai telttamajoituksessa. Täytyy vain muistaa, että ilmaisissa autiotuvissa on syytä noudattaa tiettyjä sääntöjä, jotta jokaisen olisi niissä mukavaa yöpyä. Vaellukset voivat olla lyhyitä päiväpatikointeja tai sitten pitempiä useiden päivien vaellusretkiä. Nämä puistot ovat tarkoitettu retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen ja ne ovat avoinna kaikille, jotka ovat kiinnostuneet luonnossa virkistäytymisestä. Alueella on myös tulentekopaikkoja sekä kenties laavuja. Kansallispuistojen vaelluspoluilta saattaa löytyä mukavia opasteita, jotka kertovat alueen historiasta, kasveista ja muista tärkeistä asioista.

Suurin osa Lappia kuuluu taigaan eli pohjoisen havumetsävyöhykkeen alueeseen. Tälle leimaa antavia kasveja ovat esimerkiksi vaivaiskoivu, kullero ja lapinkämmekkä. Vaelluksella voidaan nähdä vilaukselta myös poroja, naaleja tai vaikkapa tunturisopuleita. Lapin luonto on rikas.

Patikoinnin ja retkeilyn lisäksi Lapissa on lukuisia jokia tai järviä, joita pitkin voidaan meloa joko kanooteilla tai osallistua isompaan kumivenekuntaan, jolloin edessä voi olla kokonainen koskenlaskuseikkailu. Esimerkiksi Inarin järvi tarjoaa erinomaiset puitteet melontaan, vaikkakin on muuttuvine keliolosuhteineen varsin haastava. Sen saarista löytyy niin ikään autiotupia yöpymistä varten ja tulipaikkoja tulistelua varten. Inarin järvellä voidaan kalastaa myös ympärivuotisesti. Siellä on hyvät mahdollisuudet virkistyskalastukseen ja kalastusluvatkin hoituvat nykyään helposti jopa mobiilisti.

Yleensäkin Lapin joet ovat kalaisia ja niissä kasvaa monia arvokaloja, kuten rautua, eli nieriää, harjusta, taimenta ja lohta. Lohi ja taimenhan asustavat Jäämeressä, joista lohi siirtyy sitten suurten jokien kautta pienempiin jokiuomiin. Lapin tarjoamia luontoaktiviteetteja ovat myös keväinen muuttolintujen tarkkailu sekä esimerkiksi maastopyöräily, jota saa harrastaa jokamiehenoikeudella, kunhan ottaa toiset poluilla kulkijat huomioon.